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ウズベキスタン グルメはとても美味!

ウズベキスタンの首都 タシュケントからは
高速鉄道アフラシャブ号でサマルカンドへ移動しました。
リアル世界の車窓からのような景色が広がります。
のんびり生活する動物たちの姿も見られました♡

さて、今日は気になるウズベキスタングルメの話題。
全体的に、塩・油など比較的シンプルな味付けが多い印象で
アジア諸国と比べて、スパイスの主張が少なめ。
比較的日本人好みの味わいだと感じます。
内陸国ゆえ、牛・ラムが中心のたんぱく質。
炭水化物は、パン・お米・麺・お芋。
特筆すべきは、生野菜とフルーツ。
諸外国に赴き、たくさんの生野菜とフルーツを
こんなに美味しくいただけるだなんて!嬉しい想定外。

 

サマルカンドのなかで最大の市場
“シヨブバザール”は、とにかくにぎやか!
添加物なしのオールナチュラルの
ドライフルーツとナッツが最高で。
生フルーツのおいしさがギュギュっと凝縮されていて
香り高いナッツもいろんな種類があって。
試食もたくさんいただいて、お茶も入れてくださって優しい!

特に感動したウスベク料理を2つご紹介します(^^)

 

①ノン・Non
ノンと呼ばれる、丸くて平たくて大きいふわふわのパン
もちっとした食感と豊かな小麦の香りが格別でした!
内部が400℃にもなる大きな石窯の内壁に
ひとつひとつペタペタと貼り付けて焼かれるのだとか。

まぁるくて大きなノンをちぎり
家族や友人、近所の人たちと
ノンを分かち合うことは
互いの絆を深めるという意味があり
中心円の模様も、その地によって異なるのだとか。
ウズベキスタンの文化と
人々のマインドがレイヤードされているなぁと感激したパンでした。

 

②プロフ・plov
プロフと呼ばれるピラフ
お米に、ラム・ニンジンなどを入れて
スパイスとしてクミンを加えたもので
長粒種のお米がけっこう好きというのもあるのですが
このプロフ、病みつきの美味しさ。

ちょうど店先でプロフを作っている
お店の人から話を聞くと
お米を洗わずそのまま油に入れて炒める!という
という、自分自身のお米調理法の常識を覆す
衝撃的な手順でしたが、個人的には胃もたれゼロという不思議。

 

結婚式などのハレの日、お客様のおもてなしでは
必ず最後の料理にプロフが出されていたのだとか。
こういう背景を知れば知るほど
味わえば味わうほど食文化って興味深い。

 

総じてウズベキスタンの食をお伝えすると
発酵は発酵乳製品が中心ですが、緑茶も発酵。
イスラム戒律があり豚肉は食されませんが
牛肉や鶏、ラムは食されます。
アルコールに関しては
ワインやウォッカが飲まれていて
SAKE Pickles/NARADUKEが
ウズベクの食に寄り添える可能性を感じています。

次回は、ウズベキスタングルメを
さらに深堀りする機会をつくれたらなぁ!と思っています。

 

From Tashkent, the capital of Uzbekistan,
I traveled to Samarkand on the high-speed train, the Afrosiyob.
The scenery outside the window unfolded like a view from a real-world train journey.
I even spotted animals living peacefully♡

 

Now, let’s talk about the appealing cuisine of Uzbekistan.
Overall, I felt that the seasoning was relatively simple,
often using salt and oil, with less emphasis on spices compared to other Asian countries.

 

I found the flavors to be quite agreeable to the Japanese palate.
Being a landlocked country, the main sources of protein are beef and lamb.
Carbohydrates include bread, rice, noodles, and potatoes.
What deserves special mention are the fresh vegetables and fruits.

 

Traveling to a foreign country and being able to enjoy
so many delicious fresh vegetables and fruits was a delightful surprise!

 

The “Siyob Bazaar,” the largest market in Samarkand, was incredibly lively!
Their all-natural, additive-free dried fruits and nuts were superb.
The deliciousness of fresh fruits was intensely concentrated, and there was a wide variety of fragrant nuts.

They were also very kind, offering many samples and serving tea.
I’d like to introduce two Uzbek dishes that particularly impressed me.

 

1)Non
Non is a round, flat, and large fluffy bread.
Its chewy texture and the rich aroma of wheat were exceptional!
I learned that each one is baked by being stuck to the inner wall of a large stone oven, where the temperature reaches 400℃.

 

Tearing off a piece of the large, round Non and sharing it with family, friends, and neighbors is said to deepen the bonds between them.
The patterns in the central circle also differ depending on the region.
It was a bread that made me appreciate the layered culture and the mindset of the Uzbek people.

 

2)Plov
Plov is a type of pilaf made with rice, lamb, carrots, and cumin as a spice.
While I quite like long-grain rice, this Plov was addictively delicious.

 

When I spoke with someone at a shop who was making Plov right in front,
they told me their surprising method: they fry the unwashed rice directly in oil!
This overturned my own common sense about cooking rice, but personally, I experienced no heaviness in my stomach, which was a mystery.

 

I heard that Plov is always served as the final dish at celebratory occasions like weddings and when entertaining guests.
The more I learn about this background and the more I taste it, the more fascinating the food culture becomes.

 

Overall, when it comes to Uzbek cuisine, fermentation mainly involves dairy products, but green tea is also fermented.
Due to Islamic dietary laws, pork is not eaten, but beef, chicken, and lamb are consumed.
Regarding alcohol, wine and vodka are enjoyed,
and I feel that SAKE Pickles/NARADUKE have the potential to complement Uzbek cuisine.

 

 

Next time,
I hope to have the opportunity to delve even deeper into Uzbek gastronomy!

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